Φυσιολογικός τοκετός μετά από καισαρική τομή (VBAC) http://t.co/vCaEZQEKgT
Σε αυτό το βίντεο βλέπουμε μία ιδιαίτερης δυσκολίας επέμβαση βαριάς μορφής ενδοπυελικής ενδομητρίωσης και συγκεκριμένα ενδομητριωσικό όζο ορθοκολπικού διαφράγματος. Το περιστατικό αφορά μία νέα γυναίκα 32 ετών με ιστορικό χρόνιου πυελικού άλγους, με πόνο στην περίοδο (δυσμηνόρροια) και έντονο πόνο κατά την σεξουαλική επαφή (δυσπαρεύνεια). Το χειρουργείο ακολουθεί μία συγκεκριμένη στρατηγική. Ο σκόπος είναι να αφαιρεθεί ο ενδομητριωσικός ιστός που δημιουργεί φλεγμονή και πόνο και να μέινει πίσω μόνο υγιής ιστός. Αρχικά λοπόν εντοπίζεται και αναγνωρίζεται η βλάβη και τα άλλα πυελικά όργανα όπως ο ουρητήρας για να αποφευχθεί το τραύμα. Επίσης γινεται προσωρινή ανάρτηση των ωοθηκών (suspension) για την δημιουργεία χειρουργικού πεδίου. Στο 2.00″ μεχρί το 3.20″ λεπτό βλέπουμε την διάνοιξη των οπισθοπεριτοναίκων χώρων όπως οι παραορθικοί χώροι ώστε η βλάβη να περιοριστεί κεντρικά. Εν συνεχεία γίνεται χειρουργική παρασκευή κατευθείαν στην βλάβη ώστε να απομακρυνθεί το έντερο (ορθό) από το οπίσθιο μέρος της μήτρας και τον κόλπο. Αφού απομακρυνθεί το έντερο στην φυσιολογική του θέση εντοπίζεται πλέον ο όζος στο κολπικό τοίχωμα (7.00″ λεπτό) και διανοίγεται- παρασκευάζεται ώστε να αφαιρεθεί με την χρήση διαθερμίας. Στο 8.37″ λεπτό βλέπουμε το σοκολατοειδές υγρό που βγαίνει από το κολπικό τοίχωμα απόδειξη ότι η ενδομητρίωση έχει διηθήσει το κολπικό τοίχωμα και δημιουργεί πόνο και φλεγμονή. Αφαιρείται λοιπόν η βλάβη (όζος) σε όρια υγιούς ιστού. Τέλος αφαιρούνται οι παθολογικοί ιστοί στέλνονται για ιστολογική εξέταση (βιοψία) και ο κόλπος συρράπτεται με απορροφήσιμο ράμμα 10.40¨. Ελέγχεται το έντερο και η αιμόσταση και ολοκληρώνεται το χειρουργείο. Ο συνολικός πραγματικός χρόνος χειρουργείου είναι γύρω στις 2 ώρες. Χειρουργεία τέτοιας βαρύτητας πρέπει να γίνονται μόνο λαπαροσκοπικά καθώς η προσοχή στην λεπτομέρεια και η λεπτότητα στους χειρισμούς καθώς και η ορατότητα που χρειάζεται για να γίνει σωστά αυτό το χειρουργείο επιτυγχάνονται μόνο με σύγχρονα μέσα. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ποιότητα καταγραφής αυτού του βίντεο είναι σαφώς φτωχότερη της υψηλής ευκρίνειας HD εικόνας που είχαμε στο χειρουργείου σε πραγματικό χρόνο. Η νέα αυτή η γυναίκα εξήλθε του νοσοκομείου μετά από μονοήμερη νοσηλεία σε εξαιρετική γενική κατάσταση και στο follow up στους 6 και 12 μήνες είναι ελεύθερη συμπτωμάτων με φυσιολογική σεξουαλική ζωή.
Η πιο αποτελεσματική διόρθωση της πρόπτωσης μήτρας αφορά στην χρήση ειδικού πλέγματος ανάρτησης. Το συνθετικό αυτό πλέγμα είναι ειδικά σχεδιασμένο για την αποφυγή λοιμώξεων και είναι αδρανές για να το «αποδέχεται» ο οργανισμός. Τοποθετείται μεταξύ της μήτρας και του ιερού οστού της πυέλου, αποκαθιστώντας χωρίς τάση, και κρατάει την μήτρα ξανά στην ανατομική και φυσιολογική θέση της θέση όπως πριν την πρόπτωση αυτής. Αυτό ονομάζεται ιεροκολποπηξία. Η τεχνικη αυτή στις μέρες μας πραγματοποιείται λαπαροσκοπικά και φέρει όλα τα πλεονεκτήματα της μεθόδου, όπως η γρηγορότερη ανάρρωση και επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες μόλις από τη 2η μετεγχειρητική μέρα, σε αντίθεση με την κλασσική ανοιχτή τεχνική που συνοδευόταν με μερικές εβδομάδες ανάρρωσης. Ο μετεγχειρητικός πόνος είναι ελάχιστος και η χρήση απλών παυσίπονων επαρκεί, ενώ η ασθενής εξέρχεται από το νοσοκομείο την επομένη ημέρα της επέμβασης. Όταν η γυναίκα έχει τελειώσει με την επιθυμία τεκνοποίησης και δεν έχει την επιθυμία να διατηρήσει τη μήτρα της, η ανωτέρω τεχνική ανάρτησης με πλέγμα καλύτερα να γίνεται σε συνδυασμό με αφαίρεση της μήτρας. Στην περίπτωση αυτή είναι σκόπιμο να γίνεται υφολική λαπαροσκοπική υστερεκτομή με διατήρηση του τράχηλου της μήτρας. Το πλέγμα στηρίζεται πάλι στο σύνδεσμο που καλύπτει το ιερό οστό της πυέλου και στον τράχηλο της μήτρας με τοποθέτηση ραμμάτων, ενώ εάν υπάρχει συνοδός χαλάρωση του οπίσθιου (ορθοκήλη) η και του προσθίου τοιχώματος του κόλπου (κυστεοκήλη) μπορεί να τις διορθώσει. Οι λαπαροσκοπικές αυτές τεχνικές έχουν τα καλύτερα αποτελέσματα, και πλεονεκτούν έναντι των αναλόγων κολπικών χειρουργείων έχοντας μεγαλύτερα ποσοστά επιτυχίας και μικρές πιθανότητες επανεγχείρησης. Συγκριτικά, επίσης με τις κλασσικές ανοιχτές τεχνικές, η λαπαροσκοπική ανάρτηση του κολπικού κολοβώματος ή της μήτρας φέρει ανάλογα επιτυχημένα αποτελέσματα με γρηγορότερη ανάρρωση, λιγότερο πόνο και αισθητικά καλύτερο αποτέλεσμα λόγω των μικρών τομών στο δέρμα. Αξίζει να σημειωθεί ότι ειδικά σε γυναίκες σεξουαλικά ενεργές οι παλαιότερες τεχνικές της κολποραφίας έχουν αμφίβολα αποτελέσματα και οι γυναίκες αδυνατούν να έρθουν σε επαφή λόγω πόνου καθώς και συχνά μετά το χειρουργείο η «χαλάρωση» επανέρχεται με μέσο όρο τα δύο χρόνια μετεγχειρητικά.
Βρίσκομαι στη διάθεσή σας για να απαντήσω τις απορίες σας γύρω από οποιοδήποτε γυναικολογικό θέμα σας απασχολεί. Τηρείται απόλυτη μυστικότητα και εχεμύθεια.